Els nostres sentits, avui.

Tot i que fa temps que vivim de manera completament diferent i privats de molta llibertat per anar i venir allà on volem, la majoria dels humans disposem de cinc sentits que ens permeten recollir informació del nostre entorn i processar-la internament a posteriori. 

Totes aquestes representacions sensorials els experimenten tant internament (mentals) com externament ( físiques). i dins la Programació Neurolingüística reben un nom, concretament VAKOG, que són les sigles dels nostres sentits:

 

Visual .
Auditiu
Kinestèsic
Olfactiu
Gustatiu

El simple fet de "veure", "tocar" "escoltar" "degustar", és un procés actiu on s'emmagatzemen unes sensacions i experiències que ens encaminen per comprendre el món que ens envolta. Gràcies als cinc sentits (l'oïda, el tacte, l'olfacte, el gust i la vista) tots aprenem i distingim de manera conscient la qualitat i bellesa d'una posta de sol, una música melodiosa, una olor d'una flor o d'un menjar que ens transporta a altres records d'infantesa, un tacte suau o aspre depenen de l'objecte que tinguem entre les mans, veieu com hem d'estar agraïts de tenir tot això al nostre abast cada dia, malgrat que hi hagi una pandèmia que ens reté a les nostres llars? El que cal és aprendre a gaudir de cada sensació i de cada nova experiència.

Ara bé, en tot això el que és molt important és l'observació i un treball constant dels nostres sentits, els ulls, les orelles, el nas, la llengua, les mans, el tacte, la pell. Tots aquests sentits o representacions sensorials que diu la PNL, ens permeten recollir i guardar informació i també definir de manera qualitativa els que ens agrada i el que ens desagrada de tot el que ens envolta.

En altres paraules, el contingut de la nostra experiència és la forma com construïm en la nostra ment el que ens passa en tot moment. Depenent de quin sigui el sistema que tinguem més desenvolupat o que ens caracteritzi ens serà més fàcil de relacionar-nos amb la persona que tenim davant. I això també fa que amb determinant tipus de gent i sense saber perquè t'hi trobis millor que amb altres.

Per tant, us aconsello que a partir d'ara que tenim més temps per a nosaltres que abans no teníem perquè anàvem tot el dia amunt i avall, ens permetem observar, experimentar, reconèixer i gaudir de tots aquests sentits que tenim i si us sembla bé, feu un petit exercici i anoteu durant una setmana la vostra experiència individual amb els vostres sentits, no cal que feu una redacció de cada dia, sinó tan sols anotar, he olorat una flor, he vist un bonic ocell al meu jardí, he tastat un nou vi, he escoltat una bonica cançó, i si us sembla i ho voleu compartir per aquí, em fareu molt contenta, i per vosaltres serà una nova experiència de percebre detalls o sensacions a les quals no donàveu importància.

Que tingueu un molt bon dia de La Candelera, que avui riu i això segons la dita, vol dir que el fred és viu.

La vostra Coach

Montserrat


En els moments de crisis, només la imaginació és mès important que el coneixement.
Albert Einstein