Paraules


Jo sóc responsable de què dic, no del que tu entens. No és el que jo dic, sinó el que tu entens.

Vull parlar de les paraules, donat que aquests dies he vist diferents cartells al voltant de la meva ciutat i cal  que veieu que totes les paraules tenen un sentit o una connotació. També afegir, que cadascú, li pot donar la seva interpretació, al que veu escrit.

Un d'ells diu, catalans amb seny. I que vol dir amb aquesta paraula? Què ells tenen seny i els altres no? Que hi ha diferents classes de gent, uns que tenen seny i els altres no? Que només ells tenen seny?. Que hi ha catalans amb seny i catalans sense seny?

Un altre, lluitem per ... Si lluitem,vol dir que tenim un conflicte, en canvi si parlem, potser tindrem una negociació, i ens podrem posar d'acord per millorar el que no ens agrada. L'energia que posem en aquesta paraula, lluitar, posa èmfasi en una baralla quan, el que volem és una millor comunicació entre tots. Hem de cuidar el nostre llenguatge.

Com veieu, és només una paraula o dos i quantes interpretacions li podem donar. A més, també és important el moment en què ho llegim o quin és el nostre estat d'ànim en aquell moment. Com diu Rafael Echevarria,creador de la ontologia del llenguatje,  el llenguatge és generatiu i amb ell creem la nostra realitat, el nostre dia a dia.

El cert és que amb el nostre llenguatge, generem realitats, accions, afirmacions, negacions, judicis. El llenguatge és acció i moviment, perquè depèn del què i com ho diem, estem generant accions tendents al canvi o ens estem posant limitacions o pals a les rodes, com diem entre nosaltres.

El coaching ontològic diu,  que el llenguatge a més de descriure la realitat, la crea. Per tant, la nostra manera de parlar, porta conseqüències i hem de cuidar, com parlem i com actuem.

També hem de cuidar, les paraules que ens diem, perquè en ser generadores d'acció si les fem amb negatiu, ens treuen energia i ens limiten, en canvi si són positives, porten endavant cap a l'acció. La nostra manera de comunicar, diu molt de nosaltres.

Mahatma Gandhi, deia:

Cuida els teus pensaments
perquè es convertiran en paraules.
Cuida les teves paraules
perquè es convertiran en actes.
Cuida els teus actes
perquè es convertiran en costums.
Cuida els teus costums
perquè forjaran el teu caràcter.
Cuida el teu caràcter
perquè formarà el teu destí.
I el teu destí serà la teva vida.
I fins aqui el meu post d'avui.

La vostra Coach en Valors i Emocions
Montserrat

No hay comentarios:

En els moments de crisis, només la imaginació és mès important que el coneixement.
Albert Einstein