L'adult, el pare i el nen

Aquestes tres figures, l'adult, el pare i el nen, són definides per l'Anàlisi Transaccional , com els tres estats del jo. Aquesta eina amb la seva teoria de la personalitat, ens permet conèixer com sentim, com pensem i com ens relacionem i també amb les transaccions fem intercanvis entre els éssers humans.
L'anàlisi transaccional

La nostra personalitat, com som per dins, es detecta a través de tres figures:

Pare.- Actuem amb referència al nostre pare/mare/avi .
Adult.- En aquest moment actuem en l'aquí i l'ara .
Nen.- Actuem com un nen petit.

Els pares en donen amor i també en posen límits. Pot ser una persona que actuï com ho feien els seus pares. Vigila bé, abans de creuar la carretera, No tornis tard, Fes atenció als desconeguts. Tenim dues figures de Pare, el pare nutritiu que ens estimula alhora que ens protegeix i el pare crític, que ens exigeix massa perquè ho fem tot perfecte.

L'adult , sempre busca el millor, fa les coses pensant, i sempre basades en l'aquí i l'ara. Ens comuniquem així, quan parlem de tu a tu amb les persones que ens envolten.

El nen, és el que és tot espontaneïtat, que juga, riu, es diverteix i fins i tot s'enfada molt si li porten la contrària. La persona en l'estat de nen, és lliure tot i que pot actuar essent un bon nen o un nen molt entremaliat.

Eric Berne, creador de l' Anàlisi Transaccional, deia que els nens neixen prínceps i princeses, i tenen molta gana de carícies. Quan ell parla de carícies, ho fan en el sentit de carícies verbals , que poden ser condicionals, per això que has fet que a mi m'agrada o incondicionals, perquè m'agrades tal com ets. Evidentment, tots anem un xic justos de carícies verbals, perquè els missatges que hem rebut de petits en el nostre entorn, eren mancats d'aquestes carícies verbals.

Avui, us he fet reflexionar una mica i m'agradaria que observéssiu quan esteu en un grup, des de quina part del jo, parla la persona que ho fa, des del Pare, Adult o Nen. En els meus tallers, a vegades faig una dinàmica amb gent que està asseguda en una cadira i parla, i els altres, amb les frases que diu, han de descobrir des de quin estat del jo, parla. De veritat que és sorprenent, els resultats.

Molt i molt bon dia i quan parlis o et comuniquis amb els altres, recorda el que t'he explicat.
 
La teva coach en Valors i Emocions
Montserrat
En els moments de crisis, només la imaginació és mès important que el coneixement.
Albert Einstein