El compromís



Avui , tinc ganes de parlar del compromís com a valor, ja que crec que aquest valor és,  molt important en totes les relacions humanes i avui en dia, ha quedat una mica oblidat, a causa de la ingent paperassa que signem quan fem un acord amb algú i a què molta gent, pel motiu que sigui, ara mateix no hi vull entrar, no compleix la paraula donada, de què farà o donarà tal o qual servei, que en un moment donat, havia dit que faria.

Imatge extretad'internet
La paraula compromís, deriva de la paraula llatina compromissum, per descriure una obligació o una paraula donada. També podem dir que és una promesa o declaració de principis. Posem per exemple: demà t’envio el treball per publicar el comentari del text que m'has donat o compta amb mi per fer aquesta dinàmica el mes que ve o dius que assistirás a un acte i donarás una presentacio , i resulta, que no has enviat el treball, dones la dinámica i no et paguen o no la dones,  t'anul-len la presentació compromesa telefónicament i per paraula,  just quan ja tens la programació que acaba de sortir de l'imprempta..Malauradament, això passa mès sovint del que ens pensem i la paraula donada se l’emporta el vent.

El compromís, per a mi com a valor, no és cap joc, ni cap divertimento, el compromís és, un valor molt important que fa que les persones del teu entorn, sàpiguen i coneguin, que ets una persona de confiança, ja que saben que quan tu dius blanc, faràs i posaràs tots els teus mitjans per acomplir la paraula donada i saben i et respecten per això.

Explico moltes vegades als meus tallers de Coaching per valors, que el meu pare era viatjant i que quan arribava a un acord  " compromis" amb el seu client, es donaven la mà i aquest acte, era equivalent, a què el client tenia el seu producte i el meu pare rebia el preu que havien pactat. Com veieu, és un acte molt senzill i simple i en canvi dona molta credibilitat a les persones que arriben a aquest pacte. La comunicació entre ells era flüida i el resultat positiu per ambdues parts.


Avui, la cosa és molt diferent, signes un munt de papers, parlers un munt de vegades, o escrius molts acords, que van amunt i avall i et diuen, si, si,,,, compta amb això o allò,  i quan arriba el moment de complir el que s’havia dit, o s’havia acordat després de molt estira-i-arronsa, busquen excuses i incompleixen el pacte acordat.


Em sembla molt decebedor, que el compromís, hagi perdut el seu paper primordial en la nostra societat i és per aquest motiu que avui, he volgut explicar el que jo penso d’aquest valor, tan interessant i que em penso ,hem de recuperar sigui com sigui, perquè segueixi vigent en el nostre món personal, social, laboral, familiar. Quan dones una paraula , procura complir-la i si veus que et serà difícil de fer-ho, pels motius que siguin, millor no et comprometis al que no faràs.


Molt bon dijous a tothom


La vostra Coach en valors i emocions
Montserrat,
En els moments de crisis, només la imaginació és mès important que el coneixement.
Albert Einstein