L'escolta Activa

Escoltar activament és quelcom que encara ens costa molt. Aquesta, és una habilitat de l'intel·ligència emocional i com a tal es pot aprendre i ens serveix molt a l'hora de comunicar-nos amb el nostre entorn.

Una escolta activa ens permet constatar que ens escolten i comprenen i això fa que ens alliberem obrint-nos i expressant de debò allò que estem sentint. 

També quan parlem comprovem que ens estan entenent i que la nostra comunicació flueix de manera més àgil.

Activa no vol dir,  només posar l’orella i escoltar, sinó que vol dir escoltar activament amb totes les dimensions-

Pensar, , comprendre amb la nostra ment que és el que ens està dient, mentre ho avaluem

Actuar. Amb la vista mirar, amb les mans quietes, donant mostres de que estem atents e interessants en el que ens estan dient

Sentir, estar interessat amb el que ens explica i en captar com es sent la persona que enraona ( emocions)

Percebre, captar, estar atents al que la persona ens diu como ho diu i en quin lloc ho diu -

Tot i això vivim en una societat que li costa mol escoltar i el que pretén és parlar i parlar sense rebatre i sense gaires fonaments. Cal que entenguem que l'escolta activa ens pot ajudar a una millor comunicació, en veure que ens escolten i reafirmen el contingut del qual estem explicant. Tot això ho podem comprovar quan interactuem amb altres pels gestos, moviments, o paraules que fem servir.

L'escolta activa ens permet també d'ampliar la informació que rebem-. I ara em preguntareu i com ho podem fer per practicar l'escolta activa.

1. Escolta amb atenció o sigui no jutgis el que està dient l'altra personal.
2. Deixa que l'interlocutor parli i no interrompis la seva conversa, cosa que com veiem diàriament isolem fer tot sovint.
3. Intentem no donar consells si no ens l'han demanat. Actuant d'aquesta manera, el que dóna consells és perquè vol parlar d'ell mateix en lloc d'escoltar i reflexionar el contingut de la conversa.
4. Per tal d'evidenciar que estàs escoltant és important repetir l'última frase que ha dit, o alguna paraula emprada en la conversa..
5. Fes preguntes obertes, que obliguen a la persona que tens al davant a què segueixi parlant de manera oberta i així eliminar tensions. Les paraules per començar serien, què, quan, com, on....
6. El llenguatge corporal també importa i molt. Perquè és una manera senzilla de demostrar que realment estem escoltant- Una bona postura corporal, sense tancar braços no cames,així com afirmacions amb el cap o amb un somriure. O sigui, contacte visual, postura corporal receptiva, somriure, i fer atenció al que diu.
7. Respecta els silencis. Aquests silencis permeten a distensionar converses, també donen temps a les persones a pensar i a trobar la resposta més adient.

Així que ja sabeu la pròxima vegada que participeu en una xerrada, una conversa, o debat sapigueu que l'escolta activa us aporta uns beneficis, com:
- L'escolta activa genera respecte i confiança entre el que parla i el que escolta.
- Aprenem del que expliquen o comenten els nostres interlocutor.
- Fen atenció a la persona que emet el missatge, podem identificar la congruència de la informació així com els objectius o sentiments implícits.
 Una bona escolta, ens permet guanyar confiança amb el nostre interlocutor i mantenir una relació més estreta.

I sobretot, actitud positiva, controlar les nostres emocions, deixarem el mòbil amb silenci, empatitzarem amb emissor, escoltarem amb les dues orelles amb atenció.

Fins aquí, la meva col·laboració per una millor escolta en les nostres comunicacions diàries.

La teva Coach Personal

Montserrat

En els moments de crisis, només la imaginació és mès important que el coneixement.
Albert Einstein